Приемът на пребиотици може да помогне за подобряване на съня

Приемът на пребиотици – диетични фибри, които се срещат естествено в храни като цикория, артишок, суров чесън, праз и лук, може да помогне за подобряване на съня и да действа като буфер срещу физиологичните последици от стреса.

Пребиотиците са някои видове несмилаеми влакна, на които се хранят пробиотични бактерии, като например влакната, които се намират в много източници на растения като аспержи, овесени ядки и бобови растения, както и в кърмата.

Констатациите показват, че плъховете на пребиотичната диета са прекарали повече време в съня, който е спокоен и възстановителен и е безсъннен, отколкото при не-пребиотична диета.

„Установихме, че пребиотиците от диетата могат да подобрят съня при нестероидното движение (REM), както и REM сън след стресиращо събитие“, казва водещият автор Робърт Томпсън, следдипломен студент в университета в Колорадо – Боулдър.

„Като се има предвид, че достатъчният NREM сън и правилното хранене могат да повлияят развитието и функционирането на мозъка и че проблемите на съня са често срещани в ранния живот, е възможно диета, богата на пребиотици, да започне в ранния живот, да спомогне за подобряване на съня, Мозъчно / психическо здраве „, добави Моника Флешнер, професор в университета в Колорадо – Боулдър.

 

2 коментара

  • ram

    Proin congue neque quam, id facilisis lacus ullamcorper lacinia. Maecenas eleifend ligula arcu, a vulputate velit mollis vel. Pellentesque habitant morbi tristique senectus et netus et malesuada fames ac turpis egestas. Aenean nec leo orci.

  • novinite

    Visitor Rating: 4 Stars

Leave a Comment