Познавате ли риска си от остеопороза?

риска си от остеопороза

В рамките на националната инициатива „Познавате ли риска си от остеопороза?“ със съдействието на Община Несебър, Асоциация „Жени без остеопороза“ и РЗИ-Бургас се проведе кампания за определяне на личния риск от остеопороза и скринингово изследване на костната плътност.

В инициативата се включиха 19 жени. По възрастово разпределение във възрастовата група до 40 г. са установени 3 случая на остеопения и 1 случай на остеопороза; в групата от 41 до 50г. има 2 случая на остеопения ; във възрастовата група от 51 до 60 г. има 4 случая на остеопения и 1 случай на остеопороза; във възрастовата група над 61 г. има 2 случая на остеопения и 4 случая на остеопороза .

Световната статистика сочи, че една от всеки три жени и един от всеки пет мъже над 50 г. възраст ще получи остеопорозна фрактура до края на своя живот в случай, че не се вземат навременни мерки, които освен лечение включват и промени в начина на живот като прием на витамин Д и диета, богата на калциеви храни, както и подходяща физическа активност.

Leave a Comment