Москва приема ценни икони от Несебър

Ценни експонати от Несебър ще бъдат представени в престижна изложба в Третяковската галерия в Москва, организирана със съдействието на българския посланик в Русия Бойко Коцев и на директора на Българския културен институт в руската столица Павел Васев.

По този повод кметът на Несебър Николай Димитров и директорът на музей „Старинен Несебър“ Петя Кияшкина посрещнаха в стария град и разговаряха с водещите експерти на галерията Наташа Шередега и Елена Саенкова. По време на визитата стана ясно, че изложбата се планира да бъде подредена през 2018 година, а в нея Несебър ще участва със свои древни и ценни икони. Тепърва ще се уточнява обаче кои точно ще бъдат те, как ще се транспортират, съхраняват и изложат пред публика, както и други подробности.

По време на разговора Наташа Шередега подчерта, че с Третяковската галерия работят всички световни музеи и информира за предходни изложби на популярни музеи, които са им гостували. За по-голяма яснота, гостите представиха нагледно част от своята работа, отразен в научно издание. Домакините от своя страна бяха на едно мнение, че участие в изложба – и то в световноизвестна културна институция като Третяковската галерия, е една добра реклама за българския град на ЮНЕСКО. Петя Кияшкина разказа на експертите, че преди 2 години музей „Старинен Несебър“ е участвал в престижната изложба в Лувъра „Епопеята на тракийските царе: археологически находки от България“, която пожъна успех във френската столица. Кметът Николай Димитров информира гостите, че градът поддържа добри отношения с Научноизследователския музей на Руската академия за изящни изкуства в Санкт Петербург, който градоначалникът е посетил лично преди година, за да се запознае с важна информация за миналото на Несебър, свързана с емблематични църкви на полуострова.

След края на разговора, гостите бяха поканени да разгледат Иконната зала в Археологическия музей, където се съхраняват впечатляващи икони на няколко века. Нескритият интерес на руските експерти пролича не само по времето, което те отделиха, за да разгледат всяка една икона, но и от съпътстващите одобрителни коментари за видяното. Гостите останаха не по-малко впечатлени и от останалите експозиции, подредени в музея. На финала на разходката из културната институция не пропуснаха да оценят високо цялостната визия на музея. Експертите споделиха с не малко доза съжаление, след като разгледаха внимателно културно-историческото богатство на „Старинен Несебър“, че ще имат доста трудна задача при избор на експонати за изложбата, защото артефактите, които ще бъдат подредени пред публика не трябва да са повече от 30-ина предмети, а желанието на Наташа Шередега и Елена Саенкова е да се покажат много повече.

В края на визитата си гостите не пропуснаха възможността да се потопят в очарованието и хилядолетното наследство на старинния град, разглеждайки с интерес някои от най-забележителните храмове по Духовния път. Експертите отнесоха със себе си ценни за работата им и за техните научни интереси книги, свързани с църковната история и иконите на Несебър.

Leave a Comment