Кръста в Несебър беше спасен от 20-годишният Петко Стоянов

Кръста в Несебър

Пред погледите на множеството, събрало се за да наблюдава ритуала, пръв до заветната цел стигна за втора поредна година 20-годишният Петко Стоянов от Несебър. Момчето сподели, че емоцията е уникална и е хубаво да се спазват традициите в страната ни.

Победителят получи подарък от Община Несебър –парична награда, икона и подаръчна торбичка. За всички останали участници, включили се в тържествения ритуал, също имаше подаръци.

По традиция на Богоявление (Йордановден), след тържествена литургия, отслужена от отец Петър, и литийно шествие от църквата „Св. Успение Богородично” до Морска гара, в Несебър бе извършено ритуално хвърляне на кръста.

Малко преди да бъде спазена традицията отец Петър и кметът на Несебър Николай Димитров отправиха кратки обръщения към насъбралото се множество.

В словото си градоначалникът пожела на всички „здраве, щастие и късмет през новата година. Това, което не сме успели да осъществим предходната година, да реализираме през тази.” Той завърши обръщението си с апел хората да бъдат обединени.

 

Comment ( 1 )

  • Пенка Борисова

    Живи и здрави!

Leave a Comment