Космонавт завърнал се от космоса преди 2 месеца бе гост на фестивал в Несебър

онсул, космонавт и кмета на Несебър

Форумът започва с шествие на участниците от крепостните стени до амфитеатъра, където малки и големи показаха своето изкуство в различни категории, и завърши с церемония по награждаването и гала концерт на лауреатите.

Малко преди отличаване на най-добрите в неделната вечер, по случай Деня на дружбата и единението на славяните, отбелязван на 25 юни,поздравително слово произнесоха отец Петър от църквата „Св. Успение Богородично“, генералният консул на Русия във Варна Сергей Лукянчуки космонавтът Андрей Борисенко, герой на Русия, специален гост на фестивала. Кметът на Несебър Николай Димитров в своето обръщение подчерта, че за него е чест и радост за втори път градът на ЮНЕСКО да е домакин на фестивала „Отечество“- форум, който внася особен чар в културния живот на града. Той изтъкна, че прояви като тази внасят още цветове към палитрата от различни събития, намерили място в културния живот на полуострова. Той бе категоричен, че би било чудесно и за жителите, и за гостите на града, ако и следващата година Несебър е домакин на форума. Генералният консул на Русия във Варна благодари на кмета на Несебър за приноса му в развитието на българо-руските взаимоотношения и също бе на мнение, че този фестивал има място в българския културен календар. Зам.-кметът на Звездното градче Елена Колесникова благодари за топлото и гостоприемно отношение, както и за възможността талантите да споделят своето творчество с българската публика и с гостите на хилядолетния град.

След думите, афиширащи приятелство и желание за задълбочаване на културните взаимоотношения, бяха разменени и множество подаръци. Сред тези, които получи кметът на Несебър Николай Димитров от зам.-кметът на Звездното градче бяха копие на портрет на младия Юрий Гагарин, нарисуван в България, ябълков космически сок, книгата „Русия в космоса“, красива картина и др. Николай Димитров не пропусна да върне жеста и поднесе на Елена Колесникова плакет на Света богородица – закрилницата на Несебър, рекламни издания, разкриващи чара на Несебър. Освен това градоначалникът подари на генералния консул Сергей Лукянчук почетен плакет за приноса му в развитието на българо-руските връзки.

 

Leave a Comment